Myszki dla odmiany
Składniki:
liść sałaty
jajko ugotowane na twardo
4 plasterki rzodkiewki
plasterek sera żółtego
odrobina szczypiorku
Jajko gotujemy na twardo ok. 6 minut od zagotowania (pamiętajmy, aby nie gotować zbyt długo, bo brzegi żółtka zabarwią się na zielony kolor, co będzie oznaczało, że straciło ono znaczną część swoich wartości odżywczych). Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, aby szybciej wystygło, po czym obieramy ze skorupki i przekrawamy na pół (jak na zdjęciu). Nacinamy delikatnie w dwóch miejscach białko, po czym wkładamy w nie plasterki rzodkiewki - imitujące uszy. Z tyłu naszej myszki wkładamy źdźbło szczypiorku - to ogonek, a z przodu po kilka krótszych - to będą wąsiki. Oczka można zrobić z goździków, z pieprzu, lub - jeśli dziecko jest małe - z czegoś mniej intensywnego, np. kawałeczków ogórka. Gotowe myszki układamy na liściu sałaty, a przed nimi kładziemy plasterek sera, do którego myszki tak lgną przecież. Pyszne śniadanko gotowe.
Napiszcie do nas, jak smakowały Waszym dzieciom jajka w takim wydaniu: redakcja@silesiadzieci.pl