Omlet motyl
Składniki:
Ciasto:
3 jajka,
1 łyżka mąki,
100 ml śmietany 30 proc.,
100 ml wody gazowanej,
szczypta soli.
Dodatki:
2 plasterki salami,
2 plasterki ogórka zielonego,
4 ćwiartki pomidora,
2 plasterki białej mozzarelli,
6-8 kostek czerwonej papryki,
1 parówka,
50 ml oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Jajka wbić do miski, następnie dodać śmietanę, wodę mineralną, mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę oraz przygotowaną masę i delikatnie rozprowadzić. Przykryć pokrywką i smażyć przez 6-8 min. na wolnym ogniu. Omletu nie należy obracać.
Dodatki (z wyjątkiem parówki) najlepiej ułożyć jeszcze podczas smażenia. Delikatnie wyjąć z patelni, przekroić, ułożyć na talerzu, udekorować parówką naciętą z jednej strony.
*Autorka przepisu jest właścicielką, cieszącej się dużą popularnością, katowickiej restauracji „Krystynka wraca z Wiednia”.