Klasyczne kotlety mielone
czwartek 30 marca 2017
Kotlety mielone to danie znane wszystkim. Poniżej prezentujemy Wam przepis, który realizowały dzieci na zajęciach w Cynamon Sztuka Gotowania. Może i Was zainspiruje do rodzinnego gotowania?
Składniki:
mięso wołowo-wieprzowe 50 dag
bułka czerstwa 2 szt
jaja 1 szt
smalec 7 dag
cebula 7 dag
pieprz, sól
bułka tarta 5 dag
Sposób przygotowania:
Bułkę czerstwą namoczyć w wodzie lub mleku i odcisnąć. Mięso umyć i zmielić wraz z odciśniętą bułką, dodać sól, pieprz i jajko. Masę wyrobić. Formować w zwilżonych rękach owalne kotlety i obtoczyć w tartej bułce nadając nożem ostateczny kształt i wyrównując powierzchnię. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Smażyć kotlety z obu stron.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/.
Kategoria: Przepisy kulinarne