Prosta i smaczna pomidorowa
środa 23 sierpnia 2017
Wspólne gotowanie z maluszkiem może być świetną zabawą, a starsze dzieci mogą spróbować swoich sił w kuchni samodzielnie przygotowując obiad. Dzięki naszemu prostemu przepisowi na zupę pomidorową możecie być pewni smacznego efektu kulinarnych zmagań.
Składniki na 5 porcji
włoszczyzna 10 dag
woda 1 litr
pomidory 60 dag (lub gotowy przecier)
cebula 5 dag
masło 20g
śmietanka 30%,
sól,
cukier,
koperek lub pietruszka
ryż
Sposób przygotowania
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle. Podsmażone warzywa zalać wodą lub wywarem. Pomidory sparzyć obrać ze skórki, pokroić, zalać niewielką ilością wody, rozgotować. Przetrzeć przez sito. Do ugotowanego wywaru dodać przecier. Zagotować. Dodać śmietankę i przyprawić do smaku.
Ryż ugotować. Pietruszkę przebrać, opłukać i pokroić.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania http://www.cynamongotowanie.pl/
Tagi:
Kategoria: Przepisy kulinarne