Drożdżówki z dynią i jabłkami
Ciasto:
1 szklanka mleka
110 g masła, roztopionego
1/3 szklanki cukru
2 duże jajka
20 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
3,5 szklanki mąki pszennej
Farsz:
jabłka, około 500 g
dynia, około 500g
cukier
masło
garść orzechów, posiekanych
lukier (pół szklanki cukru pudru roztartego grzbietem łyżki z 2 łyżkami wody)
Sposób przygotowania
Jabłka i dynię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle z odrobiną cukru. Potem przygotowujemy rozczyn, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Po około 1,5 godz. ciasto podwoi swoją objętość, wtedy ponownie, ale już znacznie krócej, je wyrabiamy. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto smarujemy warstwą farszu pozostawiając nieposmarowane 2 cm od brzegów. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków. Bułeczki układamy w formie (powinny się zetknąć), posypujemy orzechami, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30-45 min). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25-30 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu można dodatkowo je polukrować.
Smacznego!
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania.