Granola kokosowa - pyszna i zdrowa
Składniki (na jeden słoik)
3 szklanki płatków orkiszowych
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki chia
garść ulubionych orzechów
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
Przygotowanie
Płatki mieszamy z ziarnami, orzechami i nasionami. Wykładamy je na papier w żaroodpornym naczyniu. Polewamy olejem i syropem klonowym i całość delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 min, co jakiś czas mieszając granolę, by równo się zarumieniła. Dzięki temu wydobędziemy z niej smak i chrupkość. Na koniec dorzucamy ulubione suszone owoce lub dobrej jakości czekoladę. Sprawdzi się wszystko, co macie w spiżarce, a możliwości smakowe są nieograniczone. Najlepiej przygotować od razu więcej i przechowywać w szczelnym słoiku w ciemnym i chłodnym miejscu.
Smacznego!
*Autorka przepisu jest finalistką II edycji programu kulinarnego MasterChef, właścicielką Pracowni SMAKU i autorką książek „LODOVO" oraz „Zdrowe Łakocie". Z tej drugiej pochodzi powyższy przepis.