Śledzik pod pierzynką – sałatka warstwowa
Składniki
4 płaty śledzi w oleju
3 większe ziemniaki
3 średnie marchewki
2 niewielkie buraki
4 jajka
kostka sera żółtego (ok. 15 dag)
3 średnie ogórki kiszone
1/2 czerwonej cebuli
kawałek pora
1 łyżka musztardy
8 łyżek majonezu
8 łyżek jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól
pieprz
Przygotowanie
Marchewkę i ziemniaki gotujemy (można w jednym garnku). Buraczki można kupić już ugotowane, jeśli nie – trzeba się uzbroić w cierpliwość i również je ugotować. Gotujemy również jajka. Przygotowujemy krem majonezowo-jogurtowy, którym będziemy smarować poszczególne warstwy sałatki. W tym celu łączymy majonez z jogurtem, przyprawiamy solą i pieprzem. Śledzie kroimy w większą kostkę, układamy na spodzie miski. Posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą i porem. Smarujemy przygotowanym kremem majonezowo-jogurtowym. Następnie, na tarce o grubych oczkach, trzemy ziemniaki, posypujemy pieprzem i smarujemy łyżką naszego kremu i łyżką musztardy. Następną warstwą będą starte buraczki (również na grubych oczkach), solimy, pieprzymy i od razu ścieramy marchewkę – dopiero wtedy smarujemy naszym sosem. Trzemy ugotowane jajka, doprawiamy i smarujemy naszym kremem. Ostatnią warstwą będzie ser żółty. Jeżeli lubicie ser, można go zetrzeć więcej. Posypujemy całość szczypiorkiem i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Smacznego!