Spaghetti na zielono
Składniki (porcja na 4 osoby):
paczka makaronu spaghetti
podwójna pierś z kurczaka
pół cebuli
paczka mrożonego szpinaku (w sezonie może być świeży)
1 jajko
łyżka jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
ser do posypania (może być parmezan lub zwykła Gouda starta na drobnej tarce)
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Musi być al dente. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, ząbek czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Obsmażamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy szpinak. Gdy szpinak jest już całkowicie rozmrożony dodajemy 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku oraz roztrzepane jajko. Na koniec zabielamy całość jogurtem. Można zagęścić sos mąką, ale nie jest to konieczne. Polewamy makaron sosem i posypujemy startym serem.
Gotowe.
Smacznego!