Kapuśniak - rozgrzewająca zupa na mroźne dni

piątek 5 stycznia 2024
  • Kapuśniak to świetny sposób na wzbogacenie diety dzieci o kiszonki (fot. mat. Silesia Dzieci)
    Kapuśniak to świetny sposób na wzbogacenie diety dzieci o kiszonki (fot. mat. Silesia Dzieci)
Kiszona kapusta jest źródłem witaminy C i E, wapnia oraz fosforu, a także naturalnych przeciwutleniaczy. Działa bakteriobójczo i wzmacnia odporność, dlatego w chłodne jesienne i zimowe dni powinna znaleźć się na naszych stołach. Można ją podawać w formie pożywnej zupy.

Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne jest dobre mięso. Mogą to być żeberka, ale ja wybrałam golonkę wieprzową. Do tego jarzyny, boczek, przyprawy i czas niezbędny do tego, by mięso zmiękło, a cała zupa nabrała odpowiedniego aromatu. Ja przygotowywałam zupę w szybkowarze, dzięki czemu zminimalizowałam czas przyrządzania o połowę.

Składniki

50 dag kapusty kiszonej

1 golonka wieprzowa

30 dag surowego boczku

4 ziemniaki

2 cebule

1 mały seler

1 pietruszka

2 duże marchewki

3 ząbki czosnku

Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, Warzywko.

Przygotowanie

W szybkowarze umieszczamy umyte mięso, podsmażoną wcześniej skórę z boczku, a także obrane: seler, pietruszkę, jedną cebulę, czosnek i przyprawy. Zalewamy całość wodą, zamykamy szczelnie i dusimy „na wolnym ogniu” około dwóch godzin. Następnie odciskamy kapustę kiszoną z nadmiaru soku, kroimy ją i dodajemy do zupy. Dodajemy też obrane i pokrojone w kosteczkę: marchewkę i ziemniaki. W kostkę należy pokroić również cebulę i boczek, następnie usmażyć na patelni i dodać do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut aż wszystkie składniki zmiękną. Warto też ponownie spróbować wywaru i doprawić do smaku.

Zupę należy podawać z chlebem. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza!

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne