Kapuśniak - rozgrzewająca zupa na mroźne dni
Do przygotowania smacznego kapuśniaku potrzebne jest dobre mięso. Mogą to być żeberka, ale ja wybrałam golonkę wieprzową. Do tego jarzyny, boczek, przyprawy i czas niezbędny do tego, by mięso zmiękło, a cała zupa nabrała odpowiedniego aromatu. Ja przygotowywałam zupę w szybkowarze, dzięki czemu zminimalizowałam czas przyrządzania o połowę.
Składniki
50 dag kapusty kiszonej
1 golonka wieprzowa
30 dag surowego boczku
4 ziemniaki
2 cebule
1 mały seler
1 pietruszka
2 duże marchewki
3 ząbki czosnku
Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, Warzywko.
Przygotowanie
W szybkowarze umieszczamy umyte mięso, podsmażoną wcześniej skórę z boczku, a także obrane: seler, pietruszkę, jedną cebulę, czosnek i przyprawy. Zalewamy całość wodą, zamykamy szczelnie i dusimy „na wolnym ogniu” około dwóch godzin. Następnie odciskamy kapustę kiszoną z nadmiaru soku, kroimy ją i dodajemy do zupy. Dodajemy też obrane i pokrojone w kosteczkę: marchewkę i ziemniaki. W kostkę należy pokroić również cebulę i boczek, następnie usmażyć na patelni i dodać do zupy. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut aż wszystkie składniki zmiękną. Warto też ponownie spróbować wywaru i doprawić do smaku.
Zupę należy podawać z chlebem. Na drugi dzień jest jeszcze lepsza!
Smacznego!