Pierniki last minute

środa 16 grudnia 2020
Święta coraz bliżej, a Wy nie zdążyliście jeszcze upiec pierników? Nic nie szkodzi. Mamy przepis na pierniczki, które nie potrzebują czasu, aby zmięknąć. Ich ozdabianie to świetna zabawa dla najmłodszych. Będą również piękną ekoozdobą na choinkę.

Jedną z największych przedświątecznych atrakcji dla moich dzieci jest pieczenie i ozdabianie pierników. Przygotowanie samego ciasta zajmuje niewiele czasu (warto wyrobić go dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, będzie wtedy bardziej plastyczne).

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej (u nas 4 szklanki)

3/4 kostki masła

pół szklanki drobnego cukru (można ten składnik pominąć)

200 g płynnego miodu

pół szklanki jogurtu naturalnego (lub śmietany 18-proc.)

4 żółtka jajek

2 łyżeczki sody oczyszczonej

łyżka kakao

1 opakowanie przyprawy do pierników lub własna mieszanka przypraw

Sposób przyrządzenia:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, a następnie kakao i przyprawy. Ja użyłam własnej mieszanki przypraw: łyżka cynamonu, łyżeczka mielonego imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, kolendry. Studzimy powstałą masę. W międzyczasie w dużej misie umieszczamy mąkę, żółtka i jogurt wymieszany z sodą oraz cukier. Dodajemy roztopione masło i mieszamy (można wykorzystać robota kuchennego z hakiem). Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Kiedy będzie już schłodzone, dzielimy je na mniejsze części, wałkujemy (podsypujemy niewielką ilością mąki). Pierniczki mogą mieć nawet 1 cm grubości. Pieczemy w temperaturze 170°C, przez około 12 minut. Warto pomiędzy wyciętymi kształtami zostawić trochę miejsca, ponieważ pierniki urosną w trakcie pieczenia. Po przestudzeniu ciastek można je ozdabiać.

Smacznego!

Kategoria: Przepisy kulinarne