Wigilia w stylu fusion
Składniki (na 4 porcje):
matjas 0,4kg
koper włoski 200g
orzech włoski 60g
pomidor koktajlowy 8szt.
czerwona cebula 60g
koperek zielony 1szt.
sól, pieprz, oliwa do smaku
pęczek koperku do dekoracji
papier ryżowy
Sposób wykonania:
Oczyszczony i wymoczony matjas marynujemy w pieprzu, soli i oliwie z oliwek. Koper włoski kroimy w cienkie paseczki, cebule czerwoną w piórka, orzechy włoskie siekamy, a koperek kroimy. Produkty mieszamy i kładziemy na marynowanego śledzia i zostawiamy na godzinę w lodówce. Z papieru ryżowego robimy koszyczki. Następnie wkładamy do niego śledzia razem z sałatką, dekorujmy przekrojonymi na pół pomidorkami cherry i gałązką koperku.
*Właścicielka Cynamonu Sztuki Gotowania, prowadząca warsztaty kulinarne dla dorosłych pt. "Wigilia w stylu fusion".