Śląsko Wilijo to prezentacja zwyczajów związanych z Bożym Narodzeniem, warsztaty tradycyjnych ozdób choinkowych, degustacja śląskich potraw wigilijnych, kolędowanie i jarmark. Imprezę poprowadzi Marek Szołtysek.

W trakcie świątecznych przygotowań dzieci zadają często wiele pytań: Dlaczego ubieramy choinkę? Czemu na kolacji wigilijnej jest 12 potraw? Dlaczego renifer Świętego Mikołaja ma czerwony nos? Podpowiadamy, jak na nie odpowiedzieć.
W trakcie świątecznych przygotowań dzieci zadają często wiele pytań: Dlaczego ubieramy choinkę? Czemu na kolacji wigilijnej jest 12 potraw? Dlaczego renifer Świętego Mikołaja ma czerwony nos? Podpowiadamy, jak na nie odpowiedzieć.
To cykl najnowszych spotkań dla dzieci, młodzieży i dorosłych poświęcony śląskim zwyczajom. Co miesiąc będzie nowa opowieść, charakterystyczna dla poszczególnej pory roku. Uczestnicy dowiedzą się, czym są wyszkubki, co to jest śmiergust oraz posłuchają lokalnych legend.
Kiedy: - 19 października 2019 - 27 czerwca 2020
Wigilia w Pałacu Młodzieży w Katowicach odbędzie się 14 grudnia. Będzie to muzyczne wydarzenie w rodzinnej atmosferze, pełne ciepła, świątecznego klimatu i wspólnego kolędowania z artystami.
Przepis na matjasa na sałatce z kopru i orzechów włoskich z pomidorkami koktajlowymi w koszyku z papieru ryżowego to pomysł na wigilię w stylu fusion. Przepis ten został zrealizowany na warsztatach kulinarnych o takim właśnie tytule.
Remigiusz Rączka – popularny śląski kucharz, prowadzący programu „Rączka gotuje” w TVP3, odwiedzi Miejską Bibliotekę Publiczną w Dąbrowie Górniczej i zabierze publiczność w smakowitą podróż z udziałem świątecznych potraw.
Co dawniej gościło na naszych stołach podczas wigilijnej wieczerzy i o czym mówią zwierzęta w wigilijną noc. Opowie o tym, i innych tradycjach związanych ze świętami, Marek Szołtysek.
W grudniu w Multikinach na Śląsku, w każdą sobotę będzie można obejrzeć piękną i pouczającą „Opowieść Wigilijną” Charlesa Dickensa.
Kiedy: - 6 grudnia 2014 - 28 grudnia 2014
Pokazy odłowów karpia, który trafi na świąteczne stoły, to okazja do pokazania dzieciom jak wygląda praca rybaka. A ci swoje sieci zarzucą już jutro (30 października).
Stół wigilijny powinien być wyjątkowy. Oczywiście najważniejsze są znajdujące się na nim potrawy, ale odpowiednia dekoracja dopełnia całości. Przedstawiamy propozycję stworzenia klamerek świątecznych, którymi można spiąć serwetki. Są proste w wykonaniu, a bardzo efektowne.